Можем ли да приложим съветите на големите боксьори в нашите тренировки?

2019-01-04 10:30:00
Можем ли да приложим съветите на големите боксьори в нашите тренировки?
Снимка: PR

Боксът е един от най-яростните спортове, в които издръжливостта и физическата мощ са от изключително важно значение. Точно поради тази причина състезателите в този спорт трябва да се поддържат в перфектна форма. Има и не малко примери за боксьори, които излизат да се бият в привидно наднормено тегло, което в бокса не е от най-големите проблеми, но е ясно също, че големите боксьори не позволяват това да се случи с тялото им. Те го поддържат в прекрасна форма, която не само им помага да бъдат на върха, но и им дава възможността да останат там по-дълго време. Всичко това обаче се постига с много труд, дисциплина и лишения, които повечето зрители и фенове на този спорт не виждат. В този материал ще разгледаме някои важни принципи на професионалните боксьори в тренировките и храненето, които могат да бъдат приложени и в тренировките на обикновените спортисти и любители на спорта.

 

Кои са основните принципи в тренировките на боксьорите?

 

Боят е спечелен или загубен далеч от свидетелите - зад въжетата, в залата, и там по пътя, много преди да танцувам под тези светлини.” - Мохамед Али.

 

Думите на великия боксьор Мохамед Али определено са вдъхновяващи не само за света на спорта, защото те важат и в живота. Когато човек наистина желае да постигне своята цел, той претърпява редица трудности и лишения, за да се качи на върха. Там където хората виждат единствено блясъка, но не и всички останали перипети, през които е било нужно да се мине. Нека обаче се върнем към главните принципи в тренировките на боксьорите.

 

Кардио

 

Една от най-важните части в подготовката на един боксьор е кардиото. То може да се изпълнява по различни начини, но основният е тичането. То се прави главно рано сутрин, като повечето боксьори избират равен терен за своето кардио, което извършват на празен стомах. Някои “зареждат” със сурови яйца, но по-често тичането се прави на гладно. Тичането помага на всеки боксьор не само да подобри своята издръжливост, но и движението си по ринга.

 

Друга част от кардиото са спринтовете. Те са изключително добро средство за подобряване на формата, като експлозивността им е близка до тази на боксовите сблъсъци. Спринтовете помагат за натуралното повишаване на хормона на растежа, както и за изгарянето на мазнини, докато трупаме мускулна маса. Някои боксьори обичат да правят спринтове по наклонен терен, като спринтират по възвишението. По този начин се добавя още по-голяма трудност към самата тренировка.

 

Друга форма на кардиото, която много от боксьорите използват, е скачането на въже. Това е може би и едно от упражненията, което най-често се свързва с тренировките на боксьорите. Дори и нашият боксьор Кубрат Пулев не веднъж е показвал в социалните мрежи тренировките си, сред които присъства и скачането на въже. Истината е, че това е много добро упражнение за кардио, подобряване на издръжливостта и изгаряне на излишните мазнини. Може да се използва от всички спортуващи, които имат възможност да скачат на въже, като упражнението е добро не само като загряващо, но и може да се изпълнява самостоятелно.

 

Към тази точка можем да добавим още едно добро упражнение, което много от боксьорите използват в подготовките си - плуването. Сигурно помните мача между Флойд Мейуедър и Конър МакГрегър, за който предвижданията сочеха лесна победа за Флойд. Той оправда прогнозите, въпреки че не беше лесно, но определено развитието на висока издръжливост беше сред основните аргументи за правилното предвиждане на победата му. Ако искате да получите и други полезни съвети при посочването на победител, може да разгледате специалния наръчник за начинаещи в спортните прогнози от анализаторите на Betenemy. Мейуедър показа как протича неговият подготвителен период още преди боя с МакГрегър. В един от дните, в които не стартираше с тичане, той плуваше. Плуването е страхотна добавка към всеки спорт, понеже помага за развитието на мускулните влакна и в същото време щади ставите.

 

Развитие на физическа сила

 

Разбира се, освен кардиото всеки боксьор се нуждае и от достатъчно физическа сила, за да бъде успешен в този спорт. Поради тази причина, обикновено след кардиото в ранната част на деня, боксьорите прибягват и до физически упражнения. Те включват най-различни движения във фитнеса, които и обикновените трениращи със сигурност знаят. По този начин боксьорите развиват мускулна маса и сила.

 

Наред с тежките килограми във фитнес залата, боксьорите тренират и на боксови чували, като имат различни програми за подготовка, които включват тренировки на по-леки чували и по-тежки боксови чували. Отделно от това тренират и на боксови круши. Важна част от подготовката на всеки боксьор са и спарингите. В тях целта е да се демонстрира натрупаната издръжливост и сила, придобита в тренировките, за да може боксьорът да се подготви по най-добрия начин за своята битка.

 

В допълнение ще посочим две конкретни упражнения, които някои боксьори използват в своите подготовки. Едно от тях е симулирането на цепене на дърва. Самият Силвестър Сталоун в един от популярните филми от поредицата “Роки” използваше цепенето на дърва като тренировка в подготовката си преди боксов мач. Движението развива изключително силата в ръцете и гърба, което впоследствие помага за нанасянето на тежки удари. Виждали сме това упражнение да се прави и от Кубрат Пулев.

 

Също много добро упражнение за развитие на сила и експлозивност, но в долната част на тялото, е скачането от място. Ако разгледате структурата на тялото на Роки Марчиано, ще забележите, че долната част на неговото тяло е много добре развита за неговите размери, докато горната му част не е от най-впечатляващите. Въпреки това американецът завършва своята кариера с 49 победи от 49 мача. Скачането от място върху равна повърхност ще увеличи силата в долната половина на вашето тяло, което за боксьорите е от важно значение, за да останат на крака след тежък удар.

 

Да поговорим и за храненето

 

Постигането на добрата форма не само при боксьорите, но и при други спортисти, определено няма как да се случи без правилно хранене. Това при боксьорите изглежда съвсем нормално, като същите принципи може да се спазват от всеки спортуващ, желаещ да бъде във форма. Преди мача на Антъни Джошуа с Александър Поветкин, британският боксьор разкри част от своето меню, което включва доста солидни порции храна, съставящи между 4000 и 5000 калории на ден. Все пак, за около 108-килограмов боксьор, това количество изглежда напълно нормално.

 

През някои сутрини Джошуа прави своето кардио на празен стомах, но когато не пропуска закуската, той приема доста солидно количество белтъчини и въглехидрати. Първото ядене на AJ включва яйца, ядки, мляко, пресни плодове и зеленчуци, а понякога в менюто му присъства и пушена сьомга. Между закуската и обяда боксьорът има междинно хранене, което включва т.нар. електролитна напитка за възстановяване на тялото, както и някое ястие измежду сандвич, салата или порция паста.

 

Обедното меню на британския боксьор включва 2 големи пилешки гърди, сладки картофи и зеленчуци. В следобедното си хранене Джошуа често приема мляко с мед, след което очаква вечерята. Тя включва две говежди пържоли, отново пресни зеленчуци и за добавка паста или пълнозърнест ориз. Преди лягане AJ приема бавно-усвоим протеинов шейк и протеинов бар, с което подсигурява мускулите си по време на сън. Всички храни, които британският боксьор приема, са подходящи за спортуващите, като разбира се не е задължително да се приемат в такива количества, а спрямо личното телосложение.

 

Подготвителните периоди при боксьорите определено са изпълнени с много лишения и трудности, но за тях това си заслужава, понеже накрая могат да вдигнат пояса над главата си и да се поздравят с голям триумф. Не всички имат тази възможност, но затова добрите и големите боксьори се отличават от по-малко подготвените. Примерите, които може да усвоите от тренировките и храненето на боксьорите, могат да се приложат в най-различни спортни сфери. Те са приложими дори при обикновените трениращи, които да речем се занимават с фитнес и се поддържат във форма. Боксьорите определено са едни истински атлети и зверове с мускули, от които си струва да почерпим опит.

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия